FAST PLATE – Czekoladowe babeczki z gruszką w CHILLI

Cześć Wszystkim!

Dobrze przyprawiony przepis na konkurs HENDI!

Temat: przyprawy! Chciałem pokazać nietypowe połączenie. Moją przyprawą jest CHILLI, a łączę ją z czekoladą, a dokładniej z babeczkami czekoladowymi z gruszką w środku. Wydaje mi się, że połączenie chilli z czekoladą jest idealne. Jest to pierwszy filmik na Latającym z cyklu FAST PLATE, czyli Szybki Talerz 🙂 Miłego oglądania i trzymajcie kciuki!

Składniki:

• 110 g mąki pszennej
• 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g kakao
• 1/3 płaskiej łyżeczki soli
• 150 g masła, schłodzonego
• 200 g brązowego cukru
• 80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 80 ml jogurtu naturalnego
• 2 średnie lub duże jajka
• 1 gruszka, pokrojona w kostkę ze skórką
• 40 g ciemnej lub mlecznej czekolady drobno pokruszonej

Przygotowanie:

  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Dodajemy sól i pokrojone na niewielkie kawałki masło.
  • Ręką rozcieramy masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę.
  • Dodajemy cukier i mieszamy
  • Do drugiej miski wlewamy śmietankę kremową, jogurt i wbijamy jajka.
  • Roztrzepujemy tak, aby powstała jednolita masa.
  • Przygotowujemy formę na muffiny z 12 wgłębieniami.
  • Formę wykładamy małymi kawałkami papieru do pieczenia.
  • Łączymy obie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką.
  • Masę rozkładamy do formy na muffiny.
  • Do każdej babeczki delikatnie wciskamy po 3 kostki gruszki obsypanej w CHILLI i posypujemy startą czekoladą.
  • Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 22 – 25 minut.
  • Gotowe babeczki wyjmujemy z formy i układamy na metalowej kratce do wystudzenia.

U mnie w pracy WSZYSTKIM smakowało!! A Wam?

Pozdrwaiam! Na zdrowie!

Latający Talerz 🙂

Dodaj komentarz